КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Переваги безоплатного донорства.

Дата: 18.06.2019 10:41
Кількість переглядів: 448

До Всевітнього дня донора крові     

Переваги безоплатного донорства.

 

         Постанова Кабінету Міністрів України  від 27 грудня 2006року стосовно підвищення оплат за здачу донорами крові, плазми та клітин крові  насамперед стосується обласних станцій переливання крові,  центрів та в  майбутньому національних систем крові. Такі заклади мають відповідне державне фінансування. Донорство ж в районі при здачі крові для трансфузійного забезпеченння хворих у відділенні трансфузіології крові завжди було і залишається  безкоштовним. Безоплатним донорам після здачі крові видається готівкою на харчування вартістю 90грн. , перед здачею крові донор п’є чай з печивом. Якщо ж здають при виїздах в амбулаторії   ЦПМСД то донор отримує готівкою теж 90грн. як компенсацію на харчування. Всім працюючим донорам видається також довідка щодо надання пільг за місцем роботи, навчання, служби донора, не залежно від форми власності підприємства, організації,  де працює донор.  Я очолюю службу крові в районі майже 40 років, знаю всі проблеми донорства.

         Набути звання Почесний донор України можна здавши не менше 40разів кров в максимальній фізіологічнній дозі (450мл) – тобто не менше 18 літрів крові. І тільки безоплатний донор може набути статусу «Почесний донор України» і отримати пільги, передбачені законодавством про донорство крові. Доречі в районі є 30 Почесних донорів України – а серед них 4 працівника  з відділення трансфузіології крові :

Дробінчук О.Я.; Загарій Л.М.; Кузь Г.П. та Максимець О.П.

         Головна з пільг Почесного донора України право на отримання надбавки до пенсії за віком у розмірі 10% від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу.

         А бажаючим (а ми дуже запрошуємо і радимо  здати  свою кров (плазму) та компоненти платно) можна звертатися за розясненням про порядок здачі в Вінницьку обласну станцію переливання крові.

         У Бершаді безоплатно здати кров Ви можете з 8.00 до 15.00 з понеділка по пятницю за адресою: м.Бершадь, вул. Шевченка, 32 (біля військкомату).

         «Здай кров – спаси життя, допоможи зберегти здоровя людям».

 

 

Завідувач відділенням трансфузіології,

лікар трансфузіолог вищої категорії

Почесний донор України

Дробінчук О.Я.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора