КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

ГЛАУКОМА

Дата: 09.10.2019 10:51
Кількість переглядів: 487

Є хвороби, для посилення боротьби з якими необхідні значні зусилля не тільки медиків, а і кожної людини, яка дбає про власне здоров'я. До таких належить глаукома, яка серед причин сліпоти, практично в усіх регіонах світу, займає друге місце. Це підкреслює її соціальну значущість, як одного з самих інвалідизуючих захворювань.

            В Європі на глаукому припадає 12% всіх випадків сліпоти. Динаміка захворюваності в Україні також є невтішною. Щороку в нашій країна з'являється 25000 нових випадків захворювань на глаукому. У нас в районі щорічно виявляється 40-50 нових випадків глаукоми і в даний час на обліку знаходиться 562  хворих з цією патологією.

            Глаукома це захворювання, яке характеризується прогресуючим перебігом, призводить до руйнування (атрофії) зорового нерва, супроводжується підвищенням внутрішньоочного тиску та призводить до невиліковної сліпоти.

            Оскільки хвороба на початкових стадіях, як правило, має безсимтомний перебіг, громадяни не підозрюють про наявність у них глаукоми, не отримують лікування та не спостерігаються у лікарів.

            Як правило глаукома зустрічається у літніх людей, але  іноді буває і в осіб молодого віку. Факторами ризику виникнення глаукоми являються: спадковість, вік старше 40 років, наявність супутньої судинної патології (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, мігрені) хронічний стрес та інші.

            Виявити початок захворювання глаукомою буває дуже важко. Хворі не надають серйозного значення першим ознакам хвороби таким як: періодичне затуманення зору, поява  «літаючих мушок» перед очима, райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього, періодичні головні болі. Іноді глаукома може супроводжуватись приступами. Виникає сильний біль в оці, біль у відповідній  половині голови, нудота, блювота. Нерідко гострий приступ глаукоми люди вважають мігренню, зубним болем, гіпертонічним кризом. Основна умова боротьби зі сліпотою від глаукоми - якомога раніше почати лікування цього захворювання, адже на ранній стадії воно дозволяє зберегти зір. Якщо у хворого виявлено глаукому, то йому призначається  медикаментозне лікування, а при необхідності лазерне та хірургічне лікування.

            Режим має велике значення для підтримки задовільної якості життя хворого на глаукому. Пацієнту слід уникати прийому великої кількості рідини, виключити паління і зловживання алкоголем. Харчування має бути звичайним, але з врахуванням віку та супутніх захворювань, зниженням кількості солі та гострих приправ. Необхідно уникати фізичних і нервових навантажень, тривалого перебування у темряві. Показані достатній і здоровий сон, регулярні прогулянки на свіжому повітрі, не рекомендуються тугі комірці, туго затягнуті краватки і все, що заважає кровообігу голови.

            Для запобігання захворювання глаукомою потрібно слідкувати за своїм здоров'ям. Слід вимірювати внутрішньоочний тиск один раз на три роки громадянам після 40 років, а тим, що знаходяться в групі ризику - раз на рік після 35 років.

            Глаукома - це серйозне, але не безнадійне захворювання. Воно піддається лікуванню, треба тільки пам'ятати, що вчасно розпочате лікування дає більше надій на збереження зору.

           

 

                                                                                                                    Лікар-офтальмолог

                                                                                                                    КНП «Бершадська ОЛІЛ»

                                                                                                                    Лариса Уліч


« повернутися

Вхід для адміністратора