КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Поліомієліт. Як захистити свою дитину?

Дата: 29.10.2019 09:40
Кількість переглядів: 254

Поліомієліт - це високозаразне захворювання, спричинене поліовірусом. Він вражає нервову систему і може викликати невиліковний параліч або навіть смерть всього за декілька годин. Вірус поліомієліту є дуже заразним і не зважає на соціальний статус, матеріальні статки чи кордони. Будь-яка дитина, імунізована не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику та становить небезпеку для інших дітей.

Вірус передається від людини до людини. Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. Потрапляє він в організм через рот з водою або їжею, які були забруднені фекаліями зараженої особи. Вірус розмножується в кишечнику і виділяється з фекаліями зараженої особи, через які він може бути переданий іншим людям. Кожен 200-тий інфікований поліовірусом залишається паралізованим на все життя. Серед тих, кого було паралізовано, 5%-10% помирають внаслідок ураження вірусом м'язів, що забезпечують дихання.

Першими симптомами поліомієліту є: лихоманка; втома; головний біль; блювота; ригідність шиї; біль у кінцівках, неможливість стати на ніжки. Увага, шановні батьки! Терміново звертайтесь за медичною допомогою, якщо у дитини, раніше не вакцинованої проти поліомієліту, спостерігаються вищезгадані симптоми. Ліквідація поліомієліту – це наше спільне майбутнє.

Ліків проти поліомієліту НЕ ІСНУЄ! Єдиним ефективним захистом є ВАКЦИНАЦІЯ

Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень: Ø вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців, перші 2 щеплення - з використанням інактивованої вакцини проти поліомієліту(ІПВ); Ø ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років з використанням оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ). Крім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно: Ø додержуватись правил особистої гігієни (миття рук); Ø свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.

 

Лікар інфекціоніст Гирба В.О.


« повернутися

Вхід для адміністратора