КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

ЩОБ УНИКНУТИ ІНСУЛЬТ

Дата: 10.12.2019 09:25
Кількість переглядів: 2163

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє відмирання мозкової тканини. З погляду сучасної медицини, інсульт – це важке і дуже  небезпечне судинне ураження центральної нервової системи. Інсульти часто називають «судинною катастрофою». Хвороба розвивається несподівано, швидко і часто призводить до вкрай несприятливих наслідків, змушуючи близьких хворого шукати шляхи реальної ефективної допомоги. Не варто вважати, що інсульт – прерогатива  людей пенсійного віку. Його жертвами можуть стати активні молоді люди.

         Розрізняють два основних типи інсульту: геморагічний – при розриві судин (крововилив у мозок, під оболонки й у шлуночки мозку) та ішемічний – при закупорці тромбом чи тривалому спазмі судин головного мозку.

         Ішемічний інсульт зустрічається набагато частіше і складає близько 80% усіх інсультів. У цьому випадку судина зберігає цілісність стінки, однак кровопостачання по ній  припиняється через спазм чи  закупорку тромбом.

         Геморагічний інсульт чи крововилив у мозок зазвичай виникає у людей з підвищеним артеріальним тиском, найчастіше на фоні  гіпертонічного кризу. Іноді причиною такого інсульту стають вроджені чи набуті зміни стінок судин. Кровоносна судина, не витримавши підвищеного тиску на стінку, розривається.

         Ішемічний інсульт може статися в будь-який час доби, однак найчастіше – вночі чи на світанку. Він може розвиватися поступово протягом декількох днів, а може мати гострий перебіг.  Спочатку зявляється головний біль, запаморочення, похитування при хотьбі, слабкість або заніміння кінцівок, біль у  ділянці серця і втрати свідомості, утруднення чи порушенння мови. На відміну від геморагічного,ішемічний інсульт розвивається повільніше, і людина, як правило, встигає помітити погіршення самопочуття та звернутися до лікавря , що дозволяє швидше зорієнтуватися і визначитися для надання негайної дієвої допомоги.

         Геморігічний інсульт найчастіше розвивається у віці 45-60років, майже з однаковою частотою у чоловіків і жінок. Виникає раптово, після хвилювання або різкої перевтоми, фізичного перевантаження. Спочатку можуть бути припливи крові до обличчя, раптовий інтенсивний головний біль, блювання, бачення предметів у червоному кольорі, розлади свідомості – від напівнепритомності до повної втрати свідомості.

         Лише протягом шести місяців цього року у нашому районі на інсульт захворіло 70 осіб, у минулому році зареєстровано 107 випадків інсульту, за  кожним із них стоять люди, їх родичі з новими проблемами здоровя і життя.  Адже наслідки інсультув  руйнівні: порушується кровообіг, ділянка мозку, що  перестала  постачатися, відмирає і вже не може виконувати свої функції, а це призводить  до порушень мовлення, свідомості, координації рухів, зору, чутливості, паралічів. Прогноз для хворого багато в чому залежить від того, які відділи мозку постраждали, і  своєчасності звернення по медичну допомогу.

         Що ж спричиняє розвиток цієї небезпечної недуги? Основні  фактори ризику – це підвищений артеріальний тиск, паління, миготлива аритмія, зловживання алкоголем, підвищений рівень холестерину в крові,  атеросклероз, постійні стреси, ожиріння, низька фізична активність. Для  збереження здоров’я дуже важливо зменшити кількість факторів ризику. Усунути окремі з них ми практично не можемо, але все, що стосується корекції артеріального тиску, способу  життя і відмови від шкілдивих звичок, - цілком можливо.

         Як лікар я раджу кожній людині звернути увагу на стиль життя і стан  свого здоровя. Оскільки високий артеріальний тиск є основною причиною інсульту, потрібноо постійно контролювати його перепади і вчасно вживати адекватних заходів. Медикаментозна терапія артеріальної гіпертензії щороку покращується, при  правильному  підборі препаратів не буде побічних ефектів, і якість  життя не постраждає. Куріння подвоює ризщик інсульту. Якщо кинути палити, то ризик  інсульту відразу почне знижуватися. Зниження вмісту  холестерину в більшості людей вдається досягти за допомогою простої дієти й фізичних вправ.

         Змініть шкідливі звички  на корисні, нехай здоровий спосіб життя стане вашим стилем. Варто знати: щоденна  прогулянка протягом 30 хвилин може суттєво покращити стан здоровя і знизити ризик  інсульту.

         Крім того, всім без винятку – як тим, що перенесли інсульт, так і схильним до інсульту –рекомендована дієта з низьким вмістом солі й жирів. Намагайтеся, щоб  харчування було збалансованим, з  переважанням фруктів, овочів, круп і помірною кількістю протеїнів.

         Шанс уникнути інсульту є у кожного. Навіть найбільш схильна до інсульту людина може уникнути його за умови правильно організованої профілактики, у той час як  зовсім здорова – при  ледачому житті й відсутності міри може «заробити» інсульт, не маючи до нього схильності.

В Бершадській ОЛІЛ запроваджено сучасний метод лікування ішемічних інсультів. Хворим, яким діагностовано дану патологію за допомогою СКТ дослідження головного мозку є можливість його пройти, але дане лікування регламентовано.

Показники для проведення тромболітичної терапії:

  • Вік до 75 років;
  • Клінічні прояви ішемічного інсульту без проявів на СКТ дослідження;
  • Терапевтичне вікно 2-4 години від початку клінічних проявів;
  • АТ не більше 180/120 мм. Рт. ст..
  • Відсутність важких супутніх соматичних хвороб.

         Запамятайте! Інсульт – хвороба не домашня, і ефективно її лікувати можна тільки в умовах стаціонару, особливо в перші дні й тижні  після виникнення.  При перших ознаках інсульту негайно викликайте швидку допомогу. У  нашій лікарні є всі необхідні умови для лікування хворих неврологічного профілю. А  ще краще бережіть своє здоровя та  уникайте інсультів.

 

 

 

Олександр ГРІЩЕНКО,

лікар-невролог

КНП «Бершадська ОЛІЛ»


« повернутися

Вхід для адміністратора