КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

ГРИП

Дата: 03.02.2020 13:42
Кількість переглядів: 254

 

ГРИП - гостре вірусне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Також можливе зараження через предмети домашнього вжитку, на які вірус потрапляє від хворої людини під час кашлю або чхання.

Грип має симптоми, подібні до ознак ГРВІ, але набагато небезпечніший. Зазвичай хвороба починається гостро.

ОСНОВНІ СИМПТОМИ ЗАХВОРЮВАННЯ:

  • різке підвищення температури тіла (більше 38 °С);
  • головний біль, біль у м'язах, суглобах, в животі, в очних яблуках, сльозотеча, утруднення носового дихання; біль у горлі; сухий кашель;
  •  в окремих випадках блювота і пронос; у важких випадках можуть з'являтися носові кровотечі, судоми, короткочасна втрата свідомості.

Грип небезпечний своїми ускладненнями: бронхіт, пневмонія (саме пневмонія є причиною більшості смертельних випадків від грипу); ускладнення з боку верхніх дихальних шляхів і ЛОР органів (отит, синусит, риніт, трахеїт); ускладнення з боку серцево-судинної системи (міокардит, перикардит); ускладнення з боку нервової системи (менінгіт, менінгоенцефаліт, енцефаліт, невралгії, поліневрити).

 Грип часто супроводжується загостренням наявних хронічних захворювань.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У ВАС З’ЯВИЛИСЯ СИМПТОМИ ГРИПУ?

  • При появі симптомів грипу – звернутися до сімейногоü лікаря. Самолікування може призвести до ускладнень
  • Залишитися вдома під час хвороби та більше відпочивати.
  •   Багато пити та повноцінно харчуватися.
  •   Під час кашлю та чхання прикривати серветкою рот та ніс це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  • Частіше мити руки, це допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

Найбільш ефективний метод профілактики грипу

ЩОРІЧНА ВАКЦИНАЦІЯ.

 Оптимальний час введення вакцини - початок осені (вересень–жовтень). Разом з тим, щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж усього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7- 14 днів. Вакцинація дозволяє попередити розвиток важких ускладнень після грипу.

 КОРИСНІ ЗВИЧКИ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ

1. Уникайте близького контакту з хворим. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Тримайте дистанцію не менше 1 м від людини з ознаками захворювання.

 2. Частіше мийте руки з милом, особливо після контакту із поручнями, дверними ручками, предметами загального використання. Якщо поруч немає води та мила використовуйте антисептики на основі спирту.

3. Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.

4. Одягайтеся відповідно до погоди і тримайте ноги в теплі - пам'ятайте, що перегрів так само небезпечний, як і переохолодження

5. Провітрюйте та дезінфікуйте приміщення. Віруси не люблять свіже повітря і швидко гинуть у ньому, тому частіше провітрюйте приміщення, робіть вологе прибирання. Ретельно очищайте та дезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.

6. Привчіть себе до корисних звичок. Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

 

Лікар –інфекціоніст                                       Гирба В.О.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора