КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Щоб не отруїтися дикорослими грибами

Дата: 28.08.2020 14:57
Кількість переглядів: 217

Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

         Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково  врахуйте таке:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; оберігайтесь пластинчастих грибів;
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а  також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на  радіаційно забруднених територіях;
  • під час посухи гриби краще не збирати взагалі. У  спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді ( не менше трьох разів) протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Гриби – не дитяча  їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.

Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів  з використанням цибулини, або срібних ложок –вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є у їстівних , і в отруйних    грибах. А колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази,  який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання  грибів почуваєтесь погано, чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі):

  • Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
  • Навіть при полегшенні  стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Не займайтеся самолікуванням!  Бо чим більше токсинів потрапить у кров,

тим важчим буде перебіг отруєння.

 

 

Лікар-анестезіолог

КНП «Бершадська ОЛІЛ»

Огер Г.В.


« повернутися

Вхід для адміністратора