КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

1 жовтня – День людей похилого віку

Дата: 01.10.2020 10:03
Кількість переглядів: 820

Кроки до активного довголіття.

   У світі проживає близько 700мільйонів людей старше 60-ти років.

   На даний час Україна входить до 30-ти найстаріших країн світу за часткою осіб від 60-ти років. Згідно з національним демографічним прогнозом на період до 2025 року частка осіб віком понад 60 років становитиме 25% загальної кількості населення. Для розв’язання проблем та використання можливостей пов’язаних зі старінням населення урядом України схвалено Стратегію державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022року та прийнятий План заходів з реалізації цієї Стратегії. Стратегія визначає пріоритетні напрями проти стояння демографічним змінам, передбачає комплексні заходи щодо підтримки громадян похилого віку, їх інтегрування в суспільний розвиток, підвищення якості життя, захисту прав громадян похилого віку.  Кожний із нас має певну уяву про старість і старіння.  Принаймі ми можемо відрізнити молоду людину від старої. Зміна ходи, посивіння, поява зморшок і сутулість, скарги на погіршення самопочуття – ось далеко не всі відомі нам ознаки старості. Однак в той час як одні 70-річні люди можуть перебувати в хорошій фізичні і розумовій формі, інші можуть бути немічними.  На зміни в організмі великий вплив мають довкілля і поведінка людини. Більш тривале життя є неймовірно цінним ресурсом. Життєвий цикл сьогодні характеризується чіткими стадіями: раннє дитинство, навчання, певний період роботи і потім вихід на пенсію.  Виходячи із цієї перспективи часто передбачається, що додаткові роки просто додаються до кінця житті і дають можливість довше прожити на пенсії.  Однак, оскільки все більше і більше людей живуть довше, очевидно, що багато людей переосмислюють ці жорсткі рамки стадій свого життя. Вони прагнуть використати додаткові роки іншим чином – можливо на подальшу освіту, на кар’єрне зростання, або на задоволення своїх давніх вподобань.  Однак широта можливостей, які виникають у зв’язку зі збільшенням тривалості життя в значній мірі  залежить від одного ключового фактора – здоровя. Якщо людина проживе ці додаткові роки життя в доброму здоров’ї, її можливості реалізувати те, що вона вважає цінним, будуть мало відрізнятися від можливостей більш молодих людей. Слід зазначити, що погане здоровя не завжди повинно переважати у похилому віці. Більшість проблем зі здоров’ям , з яким стикаються люди похилого віку пов’язані з хронічними станами, особливо з неінфекційними захворюваннями. Багато з них піддаються профілактиці або можуть настати пізніше в результаті здорового способу життя. Інші проблеми зі здоров’ям можуть бути ефективно подолані, якщо вони виявлені досить рано і навіть для людей зі зниженою життєздатністю сприятливе середовище може забезпечити гідне життя і продовження особистого зростання.

Розумний і здоровий спосіб життя  є основною передумовою вирішення проблеми старіння . Можна виділити основні рекомендації, дотримуючись яких можливо сповільнити старіння, обмежити захворювання і тим самим продовжити тривалість повноцінного життя. Сюди належать:

  • відмова від переїдання;
  • регулярність приймання їжі;
  • правильний режим праці та відпочинку;
  • активність і високий руховий режим;
  • достатня тривалість сну;
  • відмова від куріння;
  • відмова від зловживання алкоголем.

Вчені давно визначили секрети довголіття. Насправді лежать вони на поверхні, це прості правила, які ми чуємо в повсякденному житті, якщо їх дотримуватись, можна продовжити життя на 5-10років.

Рухова активність є важливим елементом профілактики прискореного старіння. Вона покращує функціональний стан центральної нервової системи, опорно-рухового апарату, серцево-судинної та дихальної систем, підвищує стійкість до стресових  навантажень. Головними елементами рухового режиму людей похилого віку є ранкова гімнастика та  прогулянки на свіжому повітрі. Фізичні вправи припиняють втрату м’язової маси, допомагають зберегти рухливість і фізичну силу в будь-якому віці.  Серце навіть в спокої починає економно працювати , ритм серцевих скорочень сповільнюється, але сила їх збільшується. Віковий запас міцності серця збільшується, кровоносні судини стають більш еластичними, а кров’яний тиск підтримується на рівні відповідно до віку людини.  Рухова активність благотворно впливає на опорно-руховий апарат ( кістки, суглоби, зв’язки). В результаті м’язової бездіяльності втрачається кальцій, кістки біль схильні до травм і переломів, що часто зустрічається у людей похилого віку. З урахуванням особливостей  літнього організму слід пам’ятати що швидкі рухи, різкі нахили тулуба і голови, швидка зміна положення тіла може викликати запаморочення, шум у вухах, втрату рівноваги, падіння, травми. Ходьба – ефективний засіб для профілактики серцево-судинних захворювань та захворювань опорно-рухового апарату.

Більше бувати на свіжому повітрі.  Зниження вмісту кисню в крові, пов’язане з віковими особливостями, призводить до підвищеної втомлюваності, сонливості і порушення сну. Літнім людям необхідно частіше перебувати на свіжому повітрі. Але при будь-якому фізичному навантаженні необхідно організовувати «перепочинок»для свого організму, це дає можливість відновлювати  роботу серця і ефективно забезпечувати органи киснем. Міцний і здоровий сон  необхідний кожній людині для нормального самопочуття. Необхідна  також індивідуальна тривалість сну. Цю визначену норму не слід, як зменшувати, так і перевищувати.

Інтелектуальна діяльність  - розумова робота також необхідна організму як і фізичні навантаження. Завдяки регулярній розумовій діяльності людина може зберегти ясність розуму, тренувати пам'ять, увагу. З творчої діяльності кожна людина може вибрати захоплення, яке їй до душі.

Особливо важливе значення для активного довголіття має характер харчування. Проведені дослідження показали, що довголіття не пов’язане з яким-небудь типом харчування. Однак слід дотримуватися таких основних принципів.

1. Збалансованість харчування з енерговитратами організму. Переїдання і надмірне надходження  з продуктами енергії веде до ожиріння. На такому фоні легко розвиваються захворювання, які пов’язані з віковими порушеннями обміну речовин, зокрема атеросклероз, цукровий діабет, ускладнення яких нерідко призводять до передчасної смерті.  

2. Якісна повноцінність харчування. Недостатність у їжі деяких речовин, зокрема вітамінів порушує життєві функції організму. Нашаровуючись на процеси старіння, ці порушення загострюють їх перебіг і сприяють розвитку захворювань.

3. Профілактична спрямованість харчування. Немає продуктів які б різко сповільнювали або прискорювали старіння. Однак деякі комбінації харчових продуктів допомагають запобігти захворюванням, розвиток яких пов'язаний з процесом старіння. Зокрема, до таких харчових продуктів належать молочно-рослинні продукти.

4. Індивідуалізація харчування. Спеціальні дієти бувають необхідними, наприклад, при захворюваннях окремих внутрішніх органів, деяких порушеннях обміну речовин.   Ніяка дієта само по собі не гарантує довголіття. Однак  дотримання розумних принципів харчування, відповідність його характеру віковим змінам обміну речовин допомагає запобігти розвитку багатьох захворювань або хоча б полегшити їхній перебіг. Зміцнення здоровя та заходи щодо профілактики хвороб протягом всього життя можуть запобігти або відстрочити виникнення таких хвороб як  інсульт, інфаркт міокарду, цукровий діабет і рак.  Профілактика хвороб протягом всього життя є запорукою повноцінного життя в старості. Відмовитись від ризикованих форм поведінки в цілях зміцнення здоровя майже ніколи не буває пізно: так, наприклад, для людини яка кидає курити у віці від 60 до 75 років, ризик передчасної смерті знижується на половину.  Проявів гіпертонічної хвороби та судинних катастроф можливо уникнути, відмовившись, від вживання міцних алкогольних напоїв, пива.  

Повноцінна і дружна сімя – має позитивний вплив на здоровя літньої людини. За статистикою переважна більшість довгожителів оточені турботою та підтримкою близьких людей. Стародавні мудреці залишили після себе  прекрасний вираз «Ми перестаємо любити не тому, що починаємо старіти, а старіємо, тому що перестаємо любити» і до того часу поки людині є кого любити, поки вона відчуває увагу і турботу близьких, їй не страшні чисельні хвороби і стресові ситуації.

Активне творче довголіття людини можна досягти лише при умові, що кожен стане творцем свого власного здоровя. Дуже важливо в літньому віці змінити і сформувати стереотипи своєї поведінки, переглянути звички і навчитися не відставати від темпу сучасного життя , навчитися раціональному способу життя і в подальшому суворо його дотримуватися. Дотримання режимів харчування і рухової активності, гігієни праці та відпочинку, відмова від руйнівної дії шкідливих звичок, загартування – все це не тільки збільшує тривалість життя людини а й підвищує його творчу активність.

 

 

                                                                                   Лікар-терапевт                                 

                                                                                               Менюк В.В.


« повернутися

Вхід для адміністратора