КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Всесвітній день боротьби з гепатитом

Дата: 28.07.2021 15:52
Кількість переглядів: 78

ЧОМУ І ДЕ ТРЕБА ПРОЙТИ ТЕСТ НА ГЕПАТИТ В І С

Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Основні і найбільш небезпечні типи - вірусні гепатити В і С. Саме вони є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту.

Близько 325 мільйонів людей у ​​світі живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту B або вірусом гепатиту C. За оцінками експетрів в Україні близько 1,5 млн таких людей. На обліку перебуває  82 тисячі пацієнтів з гепатитом С і 23 тисячі - з гепатитом В. Більшість людей не знає про свій статус, бо вірусні гепатити рідко мають гостру форму та перетікають безсимптомно.  Більшість хворих дізнається про те, що інфіковані, коли хвороба вже значно вплинула на печінку.

Щоби пройти тест, зверніться до свого сімейного лікаря. Щоби пройти тест поза амбулаторією - стежте за оновленнями на сторінці ЦГЗ МОЗ України: https://bit.ly/30tCe3K

Не всім хворим з гепатитом В необхідне лікування. Чи необхідне лікування – вирішує індивідуально лікар щодо кожного хворого. Проте всі хворі мають перебувати під медичним наглядом та регулярно проходити обстеження щоб не пропустити час, коли таке лікування буде потрібним.

        Лікування може тривати протягом всього життя. Воно допомагає контролювати вірусне навантаження в крові, щоб воно не наносило непоправної шкоди здоров’ю.

Хронічний гепатит В – невиліковний. Але його можна попередити завдяки вакцинації. Щеплення від гепатиту В входять до Календаря щеплень і є абсолютно безоплатним для дітей до 18 років.

        Гепатит С – виліковний. Курс лікування становить близько 3 місяців. Необхідно приймати лише таблетки 1 або 2 рази на день. Ефективність лікування – 90% виліковується. Це безпечні ліки, які мають мінімум побічних дій.  Ще 3-4 роки тому лікування гепатиту С було набагато складнішим, тривало рік та більше і лише 50% пацієнтів виліковувалися.  

        Нині значно більше пацієнтів можуть отримати лікування за державний кошт: https://bit.ly/2YCw5AT

 

Лікар інфекціоніст

КНП «Бершадська ОЛІЛ»                                           Гирба В.О.


« повернутися

Вхід для адміністратора