КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

Дата: 28.10.2021 10:27
Кількість переглядів: 103

29 жовтня визначено Всесвітньою асоціацією боротьби з інсультом Всесвітнім днем боротьби з інсультом. У цей день у різних країнах світу проводяться соціально-просвітні, наукові заходи, що спрямовані на привертання уваги населення до основних чинників ризику серцево-судинних захворювань і до напрямків профілактики розвитку інсульту. Проблема боротьби з інсультом має надзвичайно важливе медичне і соціальне значення, оскільки ця патологія є однією з провідних причин смертності не тільки в Україні, а й у розвинених країнах Європи та США.

Щорічно понад 100 тисяч громадян України стають жертвами інсульту, серед яких третина молодша 65 років. За статистичними даними в Україні налічується 11,8 млн. хворих на артеріальну гіпертензію, 9 млн хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн. на цукровий діабет. Лише 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але нехтують медичною допомогою чи профілактикою.
Інсульт посідає третє місце в списку хвороб, від яких помирають люди у всьому світі. У 80% випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися здорового способу життя та приділяти увагу головним факторам ризику.
Профілактика інсульту базується на виявленні та корекції чинників ризику мозкового інсульту - артеріальної гіпертензії, хвороб серця, цукрового діабету, гіперхолестеринемії, гіподинамії, ожиріння, куріння, зловживання алкоголем та ін. Знизити смертність від інсульту можна шляхом покращення надання допомоги хворим.  Важлива й обізнаність населення як про чинники ризику, так і про перші ознаки інсульту. Час, упродовж якого хворий звертається за медичною допомогою, відіграє ключову роль у наданні ефективної допомоги при інсульті.
Нижче наведений перелік перших симптомів інсульту, які виникають найчастіше правила надання допомоги хворому при підозрі на інсульт до моменту приїзду бригади «швидкої допомоги», який може використовуватись для санітарно-просвітньої роботи серед населення.
Симптоми інсульту:
- Раптова поява слабкості в м'язах або оніміння однієї половини тіла (обличчя, рука, нога)
- Раптове порушення мовлення
- Раптове порушення зору, двоїння предметів
- Раптова втрата рівноваги, через що хворий не може йти (найчастіше в поєднанні з нудотою та/або втратою свідомості)
- Раптовий сильний головний біль без явної на те причини (такого болю раніше ніколи не було)
Інсульт відноситься до невідкладних станів, тому в жодному разі не можна зволікати, а необхідно відразу ж викликати карету «Швидкої допомоги».
Поки Ви очікуєте приїзду швидкої, є кілька простих правил, які суттєво можуть допомогти хворому з інсультом:
- Обов'язково необхідно переконатися, що хворий може дихати. Якщо ж Ви виявили порушення дихання - необхідно звільнити дихальні шляхи, уклавши хворого на бік і очистивши порожнини рота.
- Важливо, якщо є така можливість, виміряти рівень артеріального тиску і глюкози. Зафіксовані показники необхідно записати і повідомити по приїзду лікарів.
- Якщо хворий знепритомнів і опинився на підлозі, Ви можете його перемістити в більш зручне положення.
- Дуже важливо зрозуміти, коли стався інсульт. Особливо, якщо пацієнта помітили вже з ознаками інсульту. Спробуйте зрозуміти, коли останній раз хворого бачили без проявів інсульту.
- Не варто відразу ж починати знижувати артеріальний тиск у хворого. Підвищений тиск в перші години інсульту - це необхідна норма, зумовлена адаптацією головного мозку.
- Ні в якому разі не варто поїти або годувати хворого. Це може тільки погіршити його стан.
Пам’ятайте, здоров’я – це найцінніший дар у житті. Тож, бережіть здоров’я своє та своїх близьких!

 

Лікар невролог                                                                                             Гріщенко О.В.


« повернутися

Вхід для адміністратора