КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Переможемо цукровий діабет

Дата: 10.12.2019 09:26
Кількість переглядів: 548

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, яке розвивається тоді, коли підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або коли організм не може ефективно  використовувати вироблений інсульт.

            Інсулін – це гормон, що регулює рівень цукру в крові і дає нам необхідну для життя енергію. Якщо глюкоза не може потрапити в  клітини організму, то вміст цукру в крові зростає до небезпечних рівнів. І тоді розвиваються серйозні ускладнення.

            За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я кожні 10 секунд у світі помирає 1 хворий на цукровий діабет, тобто щорічно помирає понад 3 мільйонів осіб – більше, ніж від СНІДу і гепатиту разом узятих.

            Сьогодні кількість хворих на цукровий діабет у світі  сягнула 347 мільйонів. В Бершадському районі зареєстровано біля  1,5 тисячі  пацієнтів з цукровим діабетом. Експерти впевнені, що зростання захворюваності на цукровий діабет обумовлене впливом сучасної цивілізації. Саме  її негативні наслідки  такі, як незбалансоване харчування, стреси, малорухомий спосіб життя  є  ключовими чинниками розвитку діабету.

            Саме частка людей з надмірною масою тіла стає «постачальником» нових випадків цукрового діабету.

            Вилікувати діабет повністю неможливо, лікування завжди буде тривалим і непростим, тому необхідно профілактувати розвиток хвороби.

            Насамперед, необхідно підтримувати в організмі водний баланс.  Існує просте правили: пити склянку води вранці і перед кожним прийомом їжі. При цьому потрібно пам’ятати, що газовані напої, кава, чай, соки, пиво не можуть замінити воду.

            Необхідно дотримуватися правил здорового харчування.:

  • збільшити споживання свіжих овочів та фруктів – не менше 500г на добу;
  • регулярно споживати продукти із цільного зерна;
  • збільшити вміст в раціоні моно – і полі ненасичених жирів;
  • скоротити споживання солодких газових напоїв, у тому числі з додаванням фруктози.

Ефективним методом профілактики діабету є також регулярні фізичні навантаження. Необхідно хоча б 30 хвилин на день займатися фізкультурою. Намагайтеся ходити по сходах замість ліфта, прогуляйтеся в парку з друзями замість вечора в кафе, пограйтеся з дітьми  в активні ігри замість сидіння біля комп’ютера.

Уникайте стресів, контактів з негативно налаштованими людьми – і це буде  профілактикою абсолютно всіх захворювань.

Важлива порада – ніяких сигарет. Нікотин негативно впливає на нервові клітини, страждає гормональний фон організму.

Контролюйте артеріальний тиск. Підвищений  артеріальний тиск порушує нормальні процеси обміну вуглеводів в організмі.

Цукровий діабет ІІ типу проявляє себе далеко не відразу. Як правило, з початку захворювання до моменту явних симптомів, що змушують звернутися до лікаря, в середньому проходить близько восьми років.

Тому потрібно постійно контролювати рівень глюкози в крові. Натщесерце цей показник не повинен перевищувати 6,1 мілімолів на літр.  Якщо пацієнт має декілька чинників розвитку  цукрового діабету (об’єм талії у чоловіків більше 94см, у жінок більше 80см,  рівень артеріального  тиску більше 140/80см.рт.ст. рівень холестерину в крові більше 5,2 мілімолів на літр, а рівень тригліцеридів  більше 1,7 мілімолів на літр, спадкову обтяженість по цукровому діабету), то необхідно звернутися до сімейного лікаря або ендокринолога. Як правило, першими скаргами хворого стають часте та рясне сечовипускання, постійна спрага і голод, погіршення зору, втомлюваність.

При діабеті найголовніше нормалізувати вагу і відновити жировий  і вуглеводний обмін  в організмі. Пацієнт повинен постійно знаходитись під лікарським контролем, отримувати цукрознижуючі таблетовані препарати чи  інсулін.

Якщо здоровий спосіб життя увійшов у звичку, то попередити діабет нескладно.

 

Ендокринолог КНП «Бершадська ОЛІЛ»  Зайченко Л.А.


« повернутися

Вхід для адміністратора