КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Епідемію СНІДу необхідно зупинити.

Дата: 02.12.2019 09:29
Кількість переглядів: 836

Сьогодні у світі понад 37 мільйонів людей живе з ВІЛ/СНІДом (в тому числі більше 5 мільйонів дітей віком до 15 років). За останні три десятиліття Віл забрав більше 36 мільйонів людських життів. Тому для світової спільноти ця проблема залишається дуже важливою і актуальною.

 За даними ООН щоденно у світі ВІЛ-інфікується більше 15 тисяч людей. СНІД займає четверте місце у світі серед причин  смерті, а в молоді до 30 років та жінок перше місце.

    Для України епідемія ВІЛ- інфекції/ СНІДУ продовжує залишатись серйозною проблемою, як для системи охорони здоров’я, так і для  країни в цілому. Щороку збільшується кількість осіб, які  перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я служби профілактики та боротьби зі СНІДом.

    За даними Українського центру профілактики та боротьби зі СНІДом МОЗ України в країні офіційно зареєстровано більше 200 тисяч випадків ВІЛ-інфекції серед наших співвітчизників, в тому числі біля 40 тисяч осіб захворіло на СНІД, біля 20 тисяч осіб померло від захворювань зумовлених СНІДом.  Розраховано, що лише 30% людей, які живуть з ВІЛ(вірус імунодефіциту людини) в Україні пройшли тести на ВІЛ і знають про свій ВІЛ-позитивний статус.

    Основним джерелом ВІЛ-інфекції у нашій країні залишаються групи підвищеного ризику - споживачі ін’єкційних наркотичних речовин, працівники секс-бізнесу, особи, які перебувають у місцях позбавлення волі.

   У Вінницькій області з початку епідемії ВІЛ станом на 13.11.2014року   виявлено  біля п’яти тисяч ВІЛ інфікованих громадян України. З них – біля двох тисяч встановлено діагноз СНІД, померло біля тисячі чоловік.  Всього антиретровірусне лікування отримує біля півтори тисячі хворих,  в тому числі і діти. Приблизно 70% захворілих на ВІЛ складають особи репродуктивного та працездатного віку.

Станом на 01.01.2019 р.  на диспансерному обліку в Бершадському районі перебуває 60 ВІЛ -інфікованих осіб,  і з них 11 хворих на СНІД   в т.ч.  одна дитина.

  Турбує той факт,  що частина хворих на СНІД, хворі і на туберкульоз.

     Передивляючись інформацію, яка часто стрічається на сторінках газет, обговорюється на радіо та телебаченні, в розмовах з друзями та колегами по роботі, ми запитуємо себе: «Що  це хвороба? З чим вона пов’язана? Як уникнути її?»   Нами володіють найрізноманітніші почуття, починаючи від повної байдужості  до проблеми  і закінчуючи занепокоєнням стосовно власного здоров’я  і здоров’я наших близьких. Для декого ця проблема стала власною, бо хтось із знайомих чи близьких виявився інфікованим ВІЛ. Отже, що таке ВІЛ?

      Вірус ВІЛ належить до сімейства ретровірусів(«повільних» вірусів).  Віл швидко гине  поза середовищем свого існування  і не може «подорожувати» повітрям та водою. Підтвердженням цьому є той факт, що протягом усієї історії вивчення ВІЛ/СНІД не було зареєстровано   жодного випадку побутового зараження ВІЛ-інфекцією. Виявити Віл в організмі людини можна приблизно через три місяці після зараження за допомогою спеціального аналізу  крові.

     ВІЛ може потрапити в організм людини через кров,  зі спермою, з піхвовими виділеннями або з молоком матері. Таким чином,  передача вірусу можлива   при використанні нестерильних шприців та голок для ін’єкцій, під час переливання інфікованої крові, під час незахищеного сексу, від інфікованої матері до дитини під час виношування, пологів, грудного вигодовування. Це ті ситуації коли необхідно поводитись обережно Всі інші так звані побутові контакти з людиною інфікованою ВІЛ є безпечними.

Ви не можете заразитися повітряно-крапельним шляхом:  через чхання,  кашель, перебування в одному приміщенні. Не можливо заразитись через укуси комах, через домашніх тварин.  Ви не можете заразитись при спільному використанні ВІЛ-інфікованою людиною столового посуду, постільної білизни, рушників. Ви не заразитесь при користуванні спільним туалетом, ванною,басейном чи сауною.  Ваша дитина не заразиться,   якщо в її дитячому садку чи школі є хтось з ВІЛ інфекцією.  І Ви не заразитесь ВІЛ, якщо ви і маєте свого ВІЛ-інфікованого друга, потиснете йому руку чи поцілуєте.

      Що стосується реальних ситуацій в яких є можливою передача ВІЛ,  від зараження досить легко застерегтися. Для цього необхідно пам’ятати дів речі: будь-які інструменти(голки, шприци), за допомогою яких ви самі проводите собі ін’єкції чи вам їх робить хтось інший повинні бути  одноразові та стерильні,  будь-які статеві контакти в які ви вступаєте мають бути захищеними.

       Хвороба, котра насамперед випливає із поведінки, заставляє кожного повернутись до одвічних цінностей - людяності, мудрості та відповідальності щодо свого життя та тих хто прийде після нас.

         У всьому світі активно вивчаються шляхи профілактики та лікування ВІЛ-інфекції і СНІДу. За цей час досягнуто значних успіхів, як у розшифруванні будови самого вірусу, шляхів передачі ВІЛ-інфекції, так і в терапії хворих. Сьогодні тривалість життя хворих із ВІЛ-інфекцією на фоні прийняття спеціальних медикаментозних препаратів можна зіставити з тривалістю життя при інших хронічних  захворюваннях.

Багато в чому якість життя ВІЛ-позитивної людини залежить від того, наскільки рано після інфікування була виявлена інфекція   і наскільки пацієнт сам прихильний до лікування та дотримується приписів лікаря.  Факт виявлення ВІЛ-інфекції дає змогу отримати  вчасну медичну  допомогу,  запобігти розвитку СНІДу,  уникнути  появі важких додаткових ускладнень.

     Інформація про ВІЛ-позитивний статус допомагає людині  вжити заходів  зі зниження ризику  інфікування оточуючих і з формування такої лінії поведінки , що є найбезпечнішою щодо прогресування ВІЛ-інфекції.

    ВІЛ/СНІД – це проблема, яка стосується кожного. І кожен для себе повинен пам’ятати: єдинна зброя проти СНІДу – це знання і власна обережність. Адже кожна людина сама несе відповідальність за власне життя та здоров’я.

    Сьогодні у нас вже є знання та інструменти, необхідні для викорінення СНІДу. Від того,  які рішення ми приймемо сьогодні, залежить чи стане нинішній період початком кінця епідемії СНІДу.

                                                                       Лікар-інфекціоніст КНП”  Бершадська ОЛІЛ”

                                                                                         Вікторія  Олександрівна  Гирба


« повернутися

Вхід для адміністратора