КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

БЕРШАДСЬКА ОЛІЛ: СИСТЕМНИЙ ШЛЯХ ДО РОЗВИТКУ ЗАВДЯКИ ПІДТРИМЦІ МИКОЛИ КУЧЕРА

Дата: 02.03.2020 11:05
Кількість переглядів: 360

15 січня Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження, де визначив КНП «Бершадська ОЛІЛ» у числі опорних закладів охорони здоровя на території Вінниччини.

      Рішення уряду по Вінницькій області: 10 опорних лікарень, із них дві – другого рівня.

    «Це було досить важко,  адже відповідно до методики уряду опорна лікарня має відповідати певним вимогам. Приміром, бути доступною для пацієнтів, шлях яких до медзакладу має складати не більше години», — зазначив народний депутат України Микола Кучер.

              Справа в тому, що Національна служба здоров’я України (НСЗУ) з 1 квітня фінансуватиме медичні комунальні установи за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Це - 72,1 млрд. грн., що становить менше 3% від внутрішнього валового продукту (ВВП), при необхідних мінімальних 7%, як визначено Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Оскільки грошей виділено недостатньо, не кожна лікарня витримає в таких умовах. Місцеві ж бюджети такого навантаження просто не потягнуть.    

              Опорні ж лікарні фінансуватимуться з держбюджету  додатково і, що головне, гарантовано! Це дасть такому медичному закладу можливість не лише розвиватись за рахунок державної субвенції, але й завдяки цьому обслуговувати більше пацієнтів.

СИСТЕМНА РОБОТА ВЕЛАСЬ НА ПЕРСПЕКТИВУ

               Розуміючи таку ситуацію, у попередні кілька років у галузі охорони здоров’я Бершадського району велася системна робота з покращення умов для пацієнтів та лікарів. У цьому процесі були задіяні всі: місцева влада, колектив лікарні та народний депутат України Микола Кучер.

               «Разом із районною владою ми дуже серйозно готувались, щоб Бершадська ОЛІЛ  стала опорною та зберегла увесь об’єм медичних послуг, що нині надаються», — зауважив народний депутат України Микола Кучер.

                Забезпечення додаткового фінансування для посилення матеріально-технічної бази закладу відбувалось завдяки особистим зверненням народного депутата до уряду. Тому обсяг додаткових асигнувань, що виділявся з державного бюджету на Бершадську лікарню за останні роки, сумарно сягнув 5,6 млн. гривень.

               Починаючи з 2016 року, було зроблено величезний об’єм робіт, і це помітно. Завдяки Миколі Кучеру вперше за багато років було здійснено капітальні ремонти відділень анестезіології та інтенсивної терапії, дитячого та хірургії. Також проведено повну реконструкцію інфекційного відділення та відремонтовані приміщення поліклініки.             

               У 2016 році при підтримці народного депутата України Миколи Кучера була вирішена одна з головних проблем медзакладу у Бершаді - капітальний ремонт теплотраси. Тепер лікарня має сучасну систему теплопостачання.

               Одночасно з ремонтами приміщень надавалися кошти й для закупівлі нових меблів та медичного обладнання.

               Головне завдання, що було поставлене: забезпечити Бершадську лікарню належною матеріальною базою для того, щоб вона стала опорною - вдалось виконати. Нині Бершадська ОЛІЛ надає медичну допомогу жителям Бершадського, Чечельницького та Теплицького районів. Загалом, обслуговує майже 11 тисяч осіб, але зовсім скоро, згідно з маршрутами пацієнтів, що розроблені в МОЗ, — ця кількість суттєво збільшиться.  

               Микола Кучер, як народний депутат України по 17 округу, опікувався і сільською медициною району. Завдяки його підтримці надавалися кошти на проведення капітального ремонту  ФАПу в Лісничому. В Джулинській ОТГ у центрі первинної медико- санітарної допомоги здійснено ремонт фасадів із заміною вікон на енергоощадні. А ще проведено капітальний ремонт приміщення Шляхівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини на  загальну суму 400 тис. грн..

              Також стало відомо, що до кінця 2020 року в Бершаді планується відремонтувати приймальне відділення КНП «Бершадська ОЛІЛ». Оновлення проведуть згідно з державною програмою «Велике будівництво».

МІЖНАРОДНІ ЕКСПЕРТИ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ

              Д о складу робочої групи МОЗ, яка оцінювала лікарняні заклади області, окрім представників із області та міністерства, входили також експерти проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», які після інспекції опублікували свій незалежний рейтинг лікарень Вінниччини відповідно до затверджених нормативів.

             У цьому переліку КНП «Бершадська ОЛІЛ» увійшла в трійку кращих за усіма показниками в області, поступившись лише Могилів-Подільській лікарні, яку визначили опорною другого рівня, та Гайсинській ЦРЛ, яка розташована на міжнародній автомагістралі М12. Експерти оцінювали покриття потреб населення, функціональні потужність і ефективність та невідкладність надання медичної допомоги.

УРЯД ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СТИМУЛИ ДЛЯ МЕДИКІВ

            Будь -яка лікарня без фахових спеціалістів, навіть при гарній матеріальній базі, приречена. Тому основним завданням для уряду нині має стати забезпечення медиків достойними заробітними платами.

            Уже зараз стан кадрового забезпечення галузі невтішний. Заданими МОЗ, укомплектованість штатних посад лікарів фізичними особами в середньому по країні становить понад 81%. У Києві цей показник не досягає 80%, а забезпеченість медичними сестрами — всього 73%. Із загального числа працюючих лікарів — 22% пенсійного віку. Дефіцит сімейних лікарів у різних областях становить від 30 до 50%. Молоді медики не поспішають у глибинку, вони віддають перевагу іноземним клінікам.

           Аби ми не залишилися без лікарів, уряд і місцева влада повинні продумати систему стимулів для медиків — це не тільки підвищення зарплатні, а й соціальні гарантії, допомога у вирішенні житлових проблем. Тому попереду велика спільна робота колективів лікарень та всіх гілок влади.

 

 

 

За матеріалами газети «Бершадський край»

№ 9 від 27 лютого 2020р.


« повернутися

Вхід для адміністратора