КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Роз’яснення лікаря-інфекціоніста  Вікторії Гирби

Дата: 06.04.2020 16:08
Кількість переглядів: 338

           Коронавірус COVID-19 – це одна з реалій сьогодення нашої планети.  Ситуація з пандемією коронавірусу у світі є серйозною як ніколи та вимагає дисципліни і солідарності в суспільстві.  Сьогодні  адміністрацією та лікарями КНП «Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування» вживаються необхідні упереджувальні заходи, залучаються ресурси, аби не допустити катастрофічного досвіду інших країн.  Проте, щоб ці дії не були марними, кожен із нас має демонструвати свідомість та відповідальність, вживати всіх необхідних заходів, щоб унеможливити поширення вірусу.

Як лікар-інфекціоніст з великим досвідом роботи наголошую: маска, навіть саморобна, рукавички та окуляри мають стати невід’ємною частиною вашого одягу.

      Що робити, якщо захворіли під час карантину

Коронавірус ще не вивчений достатньо, тож і специфічного лікування немає. Його симптоми дуже схожі на ті, які викликає група респіраторних інфекцій: сухий кашель, висока температура, важке дихання, суха слизова носової порожнини.

Не бійтеся проявів респіраторних інфекцій легкої і середньої важкості. А також температури до 38, якщо, звісно,  ви нормально її переносите. Висока температура – це потужний стимул для виробництва великої кількості антитіл, які вчасно зупиняють розмноження вірусів. Це правило стосується і коронавірусу. Якщо хворий може переносити температуру 39, не варто її збивати жарознижувальними препаратами. Краще фізичними методами:  душ під теплою водою або рясне обливання голови теплою водою.

Аби не було інтоксикації, пийте багато солодкої води, узвари, 5% глюкозу, розведену водою 1:1,  кока-колу, що нейтралізує ацетон та запобігає другій хвилі токсикозу. Малеча особливо потребує вуглеводів, тому під час високої температури забезпечте їй рясне і солодке пиття. Для дітей до 5 років сумарна потреба рідкої їжі і рідини – 100 г/кг. Для старших вікових груп – 2-2,5 л на добу. Коли людина багато п’є, знижується рівень інтоксикації та покращується обмін речовин.

Якщо ж у хворого холодні кінцівки, марення, біль, температура, то її потрібно знижувати   парацетамолом і поєднанням нош-пи з папаверином. Так каже світовий медичний протокол. Важливе уточнення, під час епідемії коронавірусу ВООЗ застерегла від вживання нурофенів та ібупрофенів: вони утворюють небезпечні сполуки, які суттєво погіршують стан хворого.

      Коли варто викликати лікаря

Кожен має навчитися вимірювати власну частоту дихання. У нормі в дорослих та дітей, старших  5 років, вона має бути до 20 вдихів та видихів за хвилину. Якщо ж людина дихає за хвилину понад 30 разів – це привід негайно викликати швидку. У разі пневмонії будь-якого походження насамперед зростає частота дихання. Це основне правило, яке нині мають засвоїти всі.

      Зміцнюйте імунітет під час карантину

    Наразі ліків, які б допомогли вберегтися від коронавірусу, немає. Хто вів здоровий спосіб життя і піклувався про власне здоров’я, той або не захворіє, або легко перенесе хворобу.

Втім, зміцнювати захисні сили свого організму ніколи не пізно,  над цим треба працювати щоденно. І під час карантину для цього з’являються майже всі потрібні умови.

Всім своїм пацієнтам раджу загартовуватися, обмежити зайву їжу та алкоголь, вживати якомога більше вітамінів. Не забувайте про правильне харчування – це один з найкращих способів захистити свій організм від будь-яких вірусів, застуди та грипу.

     Поради на кожен день під час карантину

Ідеальний варіант, аби на час карантину всі магазини та аптеки торгували із віконечок. Якщо такої змоги немає, заходьте в магазин у масці, в одноразових рукавичках та окулярах, можна сонцезахисних. Звісно, це не дає 100% захищеності, однак це суттєво зменшує концентрацію вірусу.

Ще одна причина, чому маску мають носити не лише хворі, а й здорові: вона захищає обличчя від додаткового дотику руками. У наш час треба просто викорінити звичку торкатися обличчя. Тому маски треба носити всім. Якщо немає аптечної – шийте самі. Можна із марлі, бинтів, будь-якої тканини, що дихає. Головне, аби було 4 шари тканини, можна між ними вставити вату. Багаторазові маски необхідно кожного дня прати та прасувати під високою температурою. Краще, аби були одноразові.

Коли прийшли додому з вулиці – повністю переодягайтеся. На тканинній поверхні вірус може жити до тижня, а то й більше. Якщо в квартирі хтось захворів, протирайте поверхні антисептиками. Якщо їх немає, тоді 70% спиртом - це найефективніший  антисептик.

Прогулянки на свіжому повітрі – життєво потрібні в оздоровленні кожного організму, особливо дитячого. У період карантину гуляйте не в людних місцях та дотримуючись відстані між людьми  три метри. Не користуйтеся громадським транспортом.

Регулярно провітрюйте квартиру чи будинок. У провітрюваних приміщеннях вірус довго не затримується. 

       Самоізоляція – ефективний цивілізований метод карантину.

Маємо виконувати вище перелічені правила. Це допоможе уникнути неконтрольованих  масштабів епідемії. Не спілкуйтеся безпосередньо з людьми, які повернулися із-за кордону за минулі два тижні. А якщо ви повернулися з-за кордону зателефонуйте сімейному лікарю та самоізолюйтесь. Візьміть на себе відповідальність!

 

   Звертаюсь до всіх без винятку - до молоді  і тих, хто досягнув пенсійного віку — будьте свідомі та обережні!   Вірус не вибирає, хто захворіє – сьогодні в зоні підвищеного ризику кожен! Інфікований, не знаючи про свій стан, може заразити сотні, а то й тисячі людей, що оточують його вдома, в громадському транспорті, в магазинах, місцях великого скупчення людей. Медичні працівники готові надати вам допомогу, але буде краще якщо, дотримуючись карантинних заходів, ви не захворієте.

    Тож вкотре наполегливо рекомендую абсолютно всім дотримуватись правил карантину, адже здоров’я важливіше за тимчасові незручності.
 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора