КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Дата: 14.11.2020 08:42
Кількість переглядів: 258

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Він об’єднує діабетичні громади 145 країн з благородною метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення.
         На сьогодні в Україні зареєстровано 1 млн. 200 тис. людей, хворих на діабет, з них 185 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін. Істинна поширеність захворювання у 2-2,5 рази вища.      

        Цукровий діабет –це хронічна хвороба, порушення обміну речовин, яке виникає в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє інсулін (діабет першого типу) або організм неспроможний ефективно використати той інсулін, який вже вироблений (діабет другого типу). Інсулін регулює рівень цукру в крові. Гіперглікемія, тобто підвищений рівень цукру, розвивається як результат неконтрольованого діабету і з часом призводить до невиправних наслідків для багатьох систем організму, кровоносних судин. Страждають серце, очі, нирки, нерви. Хвороба підвищує ризик серцево-судинних захворювань, розвитку інсультів, інфарктів. Половина хворих на діабет помирає від серцево-судинних проблем. Підступність діабету другого типу полягає в тому, що спочатку його симптоми непомітні. Єдине, що насторожує – це поява сухості в роті, збільшення сечовипускання при задовільному загальному стані. 
           Існує ряд факторів, які призводять до появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; деякі хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози); різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит,  грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету); малорухливий спосіб життя.
           Комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.
           Таким чином, всі люди, що входять до групи ризику, повинні бути пильні, перебувати на диспансерному спостереженні. Також їм рекомендовано періодично проводити пробу з навантаженням глюкозою.
           Щоб не було ускладнень слід грамотно лікувати сам цукровий діабет, максимально нормалізувати обмін речовин у хворого. Необхідно пам’ятати , що цукровий діабет – це хронічна хвороба, її потрібно контролювати протягом усього життя.

            На сьогоднішній день для пацієнтів з цукровим діабетом в умовах пандемії коронавірусної хвороби  надзвичайно актуальними є профілактичні заходи щодо цієї хвороби.  Статистика для людей  з діабетом невтішна – 7 – 8 % хворих короно вірусом мають цукровий діабет. Інфекційна хвороба на тлі цукрового діабету може мати нетиповий перебіг  та розмиту симптоматику.
Здоровий організм зазвичай здатний самостійно впоратися з інфекцією. Але люди з діабетом та іншими хронічними захворюваннями набагато чутливіші до патогенів, тому їм складніше впоратися з хворобою.

Ковід та діабет разом проявляються з наступними особливостями:

       - знижена імунна відповідь, і тому більша ймовірність захворіти й отримати ускладнення;

       - більш тривалий і тяжкий період відновлення після хвороби;

       - часто присутні супутні відхилення в роботі серцево-судинної, нервової та дихальної систем, що ще     

   більше ускладнюють перебіг інфекційного захворювання;

  • більшість людей із діабетом мають зайву вагу та зменшений об’єм легень. Це збільшує схильність до   захворювань дихальної системи та виникнення ускладнень, що з нею пов’язані.

Для того, щоб не відчути на собі всі ці негативні  прояви , пацієнтам з цукровим діабетом необхідно дотримуватись порад для профілактики COVID-19, які практично  не відрізняються від загальноприйнятих:

    • регулярне миття рук, обличчя та носових ходів після прогулянок і відвідування громадських  місць;
    • у людних місцях обов’язковий захист обличчя за допомогою маски;
    • обробка антисептичними засобами мобільного телефона, глюкометра, предметів щоденного побуту, дверних ручок;
    • регулярне вологе прибирання житла.

         

 

   В умовах самоізоляції  пацієнтам з цукровим діабетом необхідно контролювати  наявність в аптечці потрібних  ліків, смужок для глюкометра, батарейок.

                 Режим харчування особливо важливий для хворих цукровим діабетом,  тому  обирайте корисну їжу: кисломолочні продукти, овочі, клітковину, білок у помірній кількості. Також обов’язково пийте достатньо води. Для мікробіоти шкідливі солодощі, алкоголь, солодкі фрукти, надмірне вживання білка.

Корисно влаштовувати піші прогулянки на свіжому повітрі. Навіть 15 хв зможуть значно покращити самопочуття. Головне — регулярність.

                  Не забувайте про постійний  самоконтроль рівня глюкози в крові , тиску та ваги. Карантин — це нетипова і потенційно небезпечна ситуація. При цьому рівень гормонів стресу може вирости та впливати на важливі показники для людей із діабетом. Тому важливо контролювати своє здоров’я ще більш ретельно. Перевіряйте вагу щодня, а рівень цукру в крові та артеріальний тиск — кілька разів на добу.

Ми рекомендуємо зважувати необхідність відвідування громадських місць, проведення зустрічей і масових заходів.

Пам’ятайте, що ці заходи тимчасові. Не нехтуйте простими правилами безпеки, адже ковід 19 та цукровий діабет — небезпечне поєднання! Бережіть своє здоров’я та здоров’я оточуючих!

 

 

Лікар-ендокринолог

Людмила Зайченко 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора