КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

З 24 по 30 квітня – Всесвітній тиждень імунізації

Дата: 24.04.2021 08:30
Кількість переглядів: 103

Щорічно в останній тиждень квітня проводиться Всесвітній тиждень імунізації.

Головною метою кампанії цього року є підвищення обізнаності населення про важливість повноцінної імунізації протягом усього життя, а також про необхідність усунення недоліків у вакцинації.

Виняткова цінність імунізації стала головною причиною розробки Глобального плану дій щодо вакцин – рамкової програми із запобігання до 2020 р. смертності від хвороб, які можна попередити за допомогою вакцин. План спрямований на дотримання термінів планової імунізації; прискорення боротьби з інфекційними хворобами; стимулювання наукових досліджень і впровадження в практику нового покоління вакцин.

Незважаючи на значні успіхи з ліквідації хвороб, включаючи кір, краснуху, поліомієліт, а також материнський і неонатальний правець, внаслідок недоліків в охопленні вакцинацією за останні два роки в світі відбулось кілька спалахів кору, дифтерії та інших хвороб, які можна попередити за допомогою вакцин.

В Україні з 2017 року триває спалах кору, причиною якого став низький рівень охоплення вакцинацією. За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України тільки з 28 грудня 2018 року до 29 березня 2019 року на кір захворіло 35 002 особи; з початку 2019 року померло 14 осіб, а з початку спалаху – 36.

Згідно календаря профілактичних щеплень в Україні проводиться 10 обов’язкових щеплень оллек дифтерії, кашлюка, правця, туберкульозу, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту, поліомієліту.

Кожна дитина може отримати життєво важливу вакцинацію, включаючи тих, хто пропустив щеплення за календарем профілактичних щеплень в попередні роки.

Імунізація – це питання національної безпеки, оскільки здоров’я населення – всіх разом і кожного окремо – залежить від рівня охоплення вакцинацією в країні. Для формування оллективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації населення досягав 95-98%.

Всі вакцини, які закуповує МОЗ України та які використовуються для вакцинації, зареєстровані в Україні, перед централізованим постачанням до регіонів проходять лабораторний контроль якості. На сьогодні в Україні контроль якості медичних імунобіологічних препаратів здійснюється сертифікованою ВООЗ лабораторією ДП «Державний експертний центр МОЗ України», яка має усі необхідні дозвільні документи. При цьому переважна більшість вакцин, які закуповує МОЗ, використовуються не тільки в Україні, а й у багатьох провідних країнах світу.

Кожна свідома людина повинна розуміти:

  • чому вам необхідно вакцинуватися ;
  • які вакцини вам необхідні;
  • як, де і коли вам слід вакцинуватися ;
  • де ви можете знайти додаткову інформацію;
  • перевіряйте чи зробили ви і члени вашої родини всі необхідні щеплення;
  • коли необхідна повторна вакцинація ;
  • чи потрібні вам які-небудь вакцинації перед поїздкою.

Захищайте себе та членів своєї сім'ї – вакцинуйтеся ! Ми закликаємо людей і організації, що працюють на регіональному, національному та місцевому рівнях у державному та приватному секторах , а також громадянське суспільство приєднатися до нас в наших зусиллях по розширенню доступу до інформації та служб, що дозволить кожній людині упевнитися в тому, що всі необхідні щеплення зроблені

 

 

 

Лікар-методист

Оніщенко К.М.


« повернутися

Вхід для адміністратора