КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Нові норми та правила ведення пацієнтів з цукровим діабетом та пацієнтів з нецукровим діабетом

Дата: 30.09.2021 16:14
Кількість переглядів: 129

 

 

З 1 жовтня 2021 року за програмою реімбурсації відпускатимуться лікарські засоби для пацієнтів з цукровим діабетом, які потребують інсулінотерапії (препарати інсуліну), та для пацієнтів з нецукровим діабетом (десмопресин).

Це передбачено постановою КМУ №133 від 15.02.2021 —Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II- IV кварталах 2021 року”.

Таким чином, шляхом реімбурсації в рамках програми медичних гарантій 2021 забезпечується доступ до базового лікування всім пацієнтам, у яких встановлено діагноз діабет, а саме:

  • цукровий діабет ІІ типу, який не потребує інсулінотерапії - лікарськими засобами за програмою реімбурсації “Цукровий діабет II типу”;
  • цукровий діабет, який потребує інсулінотерапії - препаратами інсуліну за програмою реімбурсаціі “Цукровий діабет”;
  • нецукровий діабет - лікарськими засобами за прграмою реімбурсації “Нецукровий діабет”.

Отже, у 2021 році пацієнти з цукровим та нецукровим діабетом зможуть отримувати лікарські засоби за електронним рецептом безоплатно або з частковою доплатою. В той же час, особливістю реімбурсації інсулінів буде нова категоризація відшкодування вартості цих препаратів для пацієнтів.

                                                                      

Лікування пацієнтів з діабетом на рівні первинної медичної допомоги забезпечуватиметься шляхом спільної роботи лікаря ПМД та лікаря- ендокринолога, який надає амбулаторну вторинну (спеціалізовану) або третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу.

Запровадження нового функціоналу електронної системи охорони здоров’я дозволить планувати на певний час лікування пацієнта та консолідувати отримані ним в межах плану лікування послуги в різних медичних закладах, щоб лікуючому лікарю-ендокринологу було зрозуміло, як виконуються його призначення.

Водночас, лікар первинної медичної допомоги матиме змогу:

  • виписувати е-рецепти на лікарські засоби для пацієнтів з діабетом відповідно до первинних призначень лікаря-ендокринолога у плані лікування;

контролювати стан таких пацієнтів;

відслідковувати результативність їхнього лікування.

Таким чином, ці зміни наблизять якісну медичну допомогу до пацієнтів, які хворіють на діабет.

Лікар-ендокринолог                                                                  Л.А. Зайченко

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора