КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога-реаніматолог

Дата: 16.10.2021 15:14
Кількість переглядів: 103

Всесвітня федерація анестезіологічних спілок (World Federation of Societies of Anaesthesioloigsts, WFSA) разом з понад 134 спілками, що представляють анестезіологів більш як 150 країн, святкує цей день щорічно.

Саме цього дня в 1846 році американський хірург і стоматолог Вільям Томас Грін Мортон вперше публічно продемонстрував успішне застосування анестезії для створення загального наркозу. В якості анестетика він застосував інгаляцію діетилового ефіру.

Для переважної більшості людей чутливість до болю є істотним чинником, коли мова заходить про необхідну, іноді термінову медичну допомогу, особливо при оперативному втручанні. Перевищення больового порогу при хірургічних операціях для людини може стати фатальним результатом і це спостерігалося протягом багатьох століть. Одне з перших рішень цієї проблеми запропонував в першому столітті до нашої ери давньогрецький лікар і філософ Діоскорид. Саме він першим застосував термінологію - «анестезія» - процедура зменшення чутливості тіла або його частин до повної зупинки сприйняття інформації про зовнішне середовище або власний стан.

Анестезіологія - розділ медицини, який займається вивченням засобів та методів забезпечення анестезії при різних гострих больових синдромах, шокових станах, травмах, хірургічних втручаннях. Препарати і методологія для проведення анестезії постійно удосконалюються. В сучасній медицині розрізняють не тільки загальну, але і місцеву та спинномозкову анестезію.

Анестезіологи-реаніматологи - лікарі, які зберігають, повертають і продовжують життя людей, захищають і рятують від болю. Під наглядом цих спеціалістів найскладніші хірургічні маніпуляції відбуваються комфортно та безпечно, без тривоги і страху. За даними WFSA, у багатьох країнах світу кількість анестезіологів менша ніж 5 на 100 тис. населення, загалом по світу на даний час необхідно більше 136000 лікарів-анестезіологів.

Анестезіологи жартують, що наркоз багато в чому не наука, а мистецтво: потрібно правильно підібрати засіб і дозування, простежити, щоб хворий заснув і прокинувся вчасно. Від їх роботи залежить половина успіху операції, адже вони не тільки проводять анестезію, але і чітко контролюють всі показники організму під час хірургічного втручання.

Адміністація КНП «Бершадська ОЛІЛ» висловлює слова поваги і вдячності за труд, що вимагає великої самовіддачі та вітає лікарів анестезіологів-реаніматологів з професійним святом! Успішної медичної практики, міцного здоров’я, щастя, сімейного благополуччя! Нехай з ваших вуст лунають тільки добрі новини: «стан хворого з позитивною динамікою».

 

 

 

 

Адміністрація КНП «Бершадська ОЛІЛ»


« повернутися

Вхід для адміністратора