КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

29 жовтня - День лікаря ультразвукової діагностики

Дата: 29.10.2021 11:38
Кількість переглядів: 100

Ультразвуком називають звукові коливання, що лежать вище порога сприйняття органу слуху людини, частоти яких перевищують 20 кГц. Ультразвук міститься в шумі вітру та моря, видається і сприймається тваринами - наприклад, кажанами, деякими рибами і комахами.

Теоретичні основи ультразвукових досліджень в першій половині XIX століття заклав Крістіан Андреас Доплер, а особливий п'єзоефект, завдяки якому отримують ультразвукові коливання, був відкритий в 1881 році братами П. Кюрі і Ж. Кюрі. Практичне застосування ультразвуку почалося пізніше - під час Першої світової війни, коли вчені К.В. Шиловський та П. Ланжевен розробили прилад, за допомогою якого можна було визначати відстань до цілі, виявляти підводні човни противника.

Перша спроба виконати ультразвукове дослідження людського тіла відноситься до 1942 року, однак лише на початку п'ятдесятих років вдалося отримати ультразвукове зображення внутрішніх органів і тканин людини. З цього моменту ультразвукова діагностика стала широко застосовуватися в діагностиці багатьох захворювань і пошкоджень внутрішніх органів, у тому числі і в офтальмології.

Щорічно 29 жовтня лікарі відзначають своє професійне свято - Всесвітній день лікаря ультразвукової діагностики. УЗД - це один з найбільш безпечних і доступних діагностичних методів. На сьогоднішній день ультразвукова діагностика є одним з основних інструментів сучасної медицини, а висновки лікарів ультразвукової діагностики допомагають лікарям багатьох спеціальностей в постановці правильного діагнозу. Область застосування ультразвукового дослідження в медицині безмежна, і з кожним роком відкриваються нові можливості цього методу.

Ультразвукове дослідження - це неінвазивне дослідження органів і тканин, засноване на принципі ехолокації. Під час дослідження за допомогою спеціального приладу відбувається передача ультразвукових хвиль в напрямку досліджуваної області, а потім їх подальше відображення від стінок органів. Зображення, отримане в результаті ультразвуку, виводиться на екран монітора і дозволяє робити висновки про стан внутрішніх органів. Лікар ультразвукової діагностики - це висококваліфікований фахівець, основним завданням якого є точна оцінка стану різних органів і систем пацієнта; висновок на основі даних, отриманих в результаті обстеження; висновок лікаря УЗД іншому лікарю для постановки остаточного діагнозу.

Метод УЗД затребуваний практично у всіх областях медицини. При цьому важливий рівень підготовки і досвід лікаря УЗД - саме від нього залежить, як будуть витлумачені темні і світлі плями на моніторі.

Адміністрація КНП «Бершадська ОЛІЛ Бершадської міської ради» вітає лікарів ультразвукової діагностики з професійним святом і бажає гарних і плідних робочих буднів, світлих і веселих свят, здоров'я і радості!

 


« повернутися

Вхід для адміністратора