КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

14 листопада - Всесвітній день боротьби з діабетом

Дата: 14.11.2021 11:19
Кількість переглядів: 237

Всесвітній день боротьби з діабетом. Симптоми, ризики та профілактика захворювання

Всесвітній день боротьби з діабетом. Симптоми, ризики та профілактика захворюванняCreative Commons

14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом. У 2012 році діабет був безпосередньою причиною смерті 1,5 мільйона осіб у всьому світі. За той же рік ще 2,2 мільйона смертельних випадків було викликано високим рівнем глюкози в крові, що створює підвищений ризик серцево-судинних та інших захворювань.

Зараз у всьому світі від діабету страждає близько 422 мільйонів осіб у віці від 20 до 79 років. При цьому приблизно 50% з них не знають про захворювання. Крім того, за даними статистичних досліджень, кожні 10-15 років кількість діабетиків подвоюється. Особливо швидко поширеність діабету зростає в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Переважна більшість випадків цього захворювання належить до діабету другого типу.

Нещодавно вчені з США з'ясували, що більшість людей на планеті схильні до розвитку діабету другого типу. Стало відомо, що в людській популяції присутня мутація, яка вибірково блокує згортання проінсуліну і викликає стрес у бета-клітин. Останній призводить до дисфункції цих клітин, а після – до незворотного пошкодження.

Тому знати про діабет потрібно, а регулярно (хоча б раз на рік) здавати тести на рівень цукру в крові – просто обов'язково. Отримати вичерпну інформацію про захворювання ви можете в матеріалі від Суспільного.

Що таке діабет та які його типи існують

Діабет – це хронічна хвороба, яка пов'язана з порушенням обміну речовин, а саме інсуліну. Інсулін – гормон, який впливає на вуглеводний обмін і на те, як засвоюється глюкоза з їжі. Це провідник, без якого глюкоза не потрапить у клітини організму. Тобто не нагодує їх, а так і залишиться в крові, порушить роботу нервової тканини та органів.

Діабет поділяють на три типи: І, ІІ та гестаційний (діабет під час вагітності).

  1. Діабет 1-го типу, інсулінозалежний. Він розвивається, коли в організмі не виробляється інсулін. Гормону не вистачає, тому потрібно вводити його ззовні. Такий тип діабету частіше виявляється у дітей і підлітків, і точно сказати, що запускає хворобу, ніхто не може. За даними ВООЗ, людей з діабетом 1 типу найменше.
  2. Діабет 2-го типу, інсулінонезалежний. У цьому випадку інсулін виробляється, але організм не може його використовувати. Це найпоширеніший тип діабету, який багато в чому залежить від способу життя. Людина з цукровим діабетом 2-го типу може роками жити без особливих скарг на самопочуття. Однак це не означає, що організму не завдається шкода.
  3. Гестаційний цукровий діабет (ГЦД) – підвищення рівня глюкози плазми крові у період вагітності. Причиною такого збільшення є не дефіцит власного інсуліну, а фізіологічне підвищення рівню інсуліну крові на фоні високих рівнів глюкози в крові. Це наслідок надлишку плацентарних гормонів (плацентарний лактоген, естрогени, прогестерон). Вони пригнічують дію інсуліну. Жінки з ГЦД схильні до підвищеного ризику розвитку ускладнень під час вагітності та пологів. Крім того, вони та їхні діти більш схильні до ризику виникнення діабету 2 типу в майбутньому.

Є ще таке захворювання, як нецукровий діабет. Воно пов'язане з порушенням функцій гіпоталамуса або гіпофіза, але зустрічається рідко та лікується медикаментами довічно.

Щоб діагностувати нецукровий діабет, проводять пробу з сухоїдінням: людині не дають пити та відстежують деякі показники сечі.

Симптоми цукрового діабету

Загальні скарги:

  1. Постійне відчуття спраги, за день випивається понад трьох літрів води.
  2. Часто хочеться в туалет, особливо вночі.
  3. Зростає апетит, ви відчуваєте постійний голод, але вага падає (на ранніх стадіях).
  4. Свербить шкіра.
  5. Рани повільно гояться.
  6. Постійно відчувається втома, псується пам'ять.
  7. Погіршується зір.
  8. Н
  9. іміють кінчики пальців.

При діабеті 1-го типу з рота пахне ацетоном, шкіра лущиться. Такий діабет може проявитися різко, супроводжуватися нападами головного болю і блювоти, і навіть довести до коми, особливо якщо ранні ознаки ніхто не помітив.

Діабет 2-го типу часто не помічають, поки він не призводить до інших складнощів: проблем з потенцією, погіршення зору, хвороб нирок, інфаркту.

Симптоми обох типів діабету схожі, проте при 2-му типі діабету вони не такі чіткі.

Ризики й ускладнення

Усі типи діабету можуть призвести до ускладнень у багатьох органах і в цілому створити підвищений ризик передчасної смерті. До можливих ускладнень відносяться: інфаркт, інсульт, ниркова недостатність, ампутація ніг, втрата зору та ураження нервової системи.

У наслідок неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.

Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2% cмертей у світі пов’язано з діабетом.

Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації.

Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.

Діабет є основною причиною ниркової недостатності.

Як лікують цукровий діабет

Ціла низка недорогих заходів може допомогти людям, у яких діагностований діабет, успішно справлятися зі своєю недугою. До цих заходів належать:

  • контроль рівня глюкози в крові за допомогою комбінації відповідного харчування, фізичної активності та, при необхідності, лікарської терапії;
  • контроль кров'яного тиску і вмісту жирів для скорочення ризику серцево-судинних захворювань та інших ускладнень;
  • регулярна диспансеризація на предмет виявлення ускладнень на очі, нирки та стопи з метою призначення своєчасного лікування.

При діабеті 1-го типу уколи доведеться робити щодня. Якщо не використовувати інсулін, людина просто помре. При діабеті 2-го типу спочатку можуть призначити таблетки, що знижують рівень цукру, але якщо вони не допомагають, то призначається інсулін.

Рання діагностика і початок лікування – відправна точка для нормального життя з діабетом. Чим довше людина живе з невиявленим діабетом, не отримуючи лікування, тим більш несприятливим буде результат.

Хто у зоні ризику

Неможливо зрозуміти, що людина захворіє на діабет 1-го типу, поки в організмі не порушиться вуглеводний обмін і не з'являться перші симптоми хвороби: стомлюваність, млявість, пітливість, зміни в аналізах.

Діабет 2-го типу частіше вражає людей із зайвою вагою і низькою активністю, так що від нього можна частково застрахуватися: стежити за харчуванням і фізичними навантаженнями.

Фактори, що збільшують ризик захворіти на діабет будь-якого типу:

  • Спадкова схильність. Якщо хворіють родичі, то шанси виявити діабет вище.
  • Хвороби підшлункової залози. Саме в ній виробляється інсулін, і якщо орган не в порядку, то і з гормоном можуть бути проблеми.
  • Хвороби ендокринної системи. Діабет – гормональне порушення. Якщо є схильність до таких хвороб, то і ризик діабету є.
  • Вірусні інфекції. Вітрянка, краснуха, паротит і навіть грип можуть стати пусковими механізмами для діабету.

При підозрілих ознаках потрібно прийти до лікаря-ендокринолога і здати обов'язкові аналізи. Кров з пальця натщесерце (на цукор), аналіз сечі на вміст глюкози, пробу на толерантність до глюкози, визначення рівня інсуліну, C-пептиду і глікованого гемоглобіну в крові (останні три аналізу здають з вени). Цих обстежень досить, щоб виявити ознаки цукрового діабету і зрозуміти, до якого типу належить захворювання.

Якщо явних ознак діабету немає, але ви у групі ризику, здавайте кров на цукор щороку. Здоровим людям потрібно проходити це обстеження раз в три роки.

Профілактика захворювання

Повністю виключити ризик, якщо схильність до цукрового діабету все ж таки існує, не можна, однак контролювати чинники, які здатні привести до розвитку цієї недуги, можна.

Якщо проаналізувати свій розпорядок дня, шкідливі звички, харчування, фізичну активність, внести у звичний спосіб життя зміни, то запобігти розвитку хвороби цілком можливо. Головне, докласти максимум зусиль, бо від цього залежить збереження здоров'я.

Для мінімізації ризику ви можете:

  1. Відмовитися від рафінованих вуглеводів і цукру.
  2. Регулярно займатися спортом.
  3. Пити воду.
  4. Привести вагу в оптимальну норму.
  5. Відмовитися від куріння.
  6. Спробувати низьковуглеводне дієтичне харчування.
  7. Харчуватися малими порціями.
  8. Перейти від сидячого до активного способу життя.
  9. Вживати багату клітковиною їжу.
  10. Не допускати дефіциту вітаміну D.
  11. Мінімізувати кількість їжі, що пройшла термічну обробку.
  12. Пити чай і каву.
  13. Включити в раціон харчування куркумін і берберин.

Діабету 1-го типу запобігти не вийде, але діабет 2-го типу піддається профілактиці: 30 хвилин помірної фізичної активності щодня і здорове харчування можуть істотно скоротити ризик його виникнення.

Якщо ж у вас є зайва вага, то починаючи з 40 років потрібно ще й регулярно перевіряти рівень цукру в крові та стежити за артеріальним тиском.

Як жити з цукровим діабетом

По-перше, дізнайтесь більше про діабет – але з цим пунктом ми вам уже допомагаємо.

Крок 2 – знайте свої ABC показники діабету.

A1C – аналіз крові, який вимірює середній рівень цукру протягом останніх трьох місяців. Він відрізняється від щоденних тестів і є досить важливим для контролю рівня цукру протягом довгого періоду часу.

B – показники кров'яного тиску. Артеріальний тиск – сила тиску крові на стінку кровоносних судин. Якщо показники кров'яного тиску стають занадто високими, це може призвести до серцевого нападу, інсульту, ураження нирок і очей. У нормі кров'яний тиск для більшості людей з діабетом – нижче 140/90.

C – показники холестерину. Є два типи холестерину в крові: LDL і HDL. LDL або "поганий" холестерин може накопичуватися і закупорювати кровоносні судини. Це може викликати серцевий напад або інсульт. HDL або "хороший" холестерин допомагає видалити "поганий" холестерин із кровоносних судин. Норми показників є різними залежно від віку та інших факторів.

Крок третій – змініть ваш образ життя:

  • Намагайтеся контролювати рівень стресу.
  • Правильно харчуйтеся.
  • Будьте активними.
  • Приймайте ліки для лікування діабету та інших проблем зі здоров'ям, навіть якщо ви почуваєтеся добре.
  • Перевіряйте свої ноги кожного дня на наявність порізів, пухирів, червоних плям і набряклостей.
  • Слідкуйте за гігієною ротової порожнини щодня.
  • Перестаньте палити.
  • Відстежуйте рівень цукру в крові.
  • Перевіряйте рівень вашого артеріального тиску.

І наостанок – стежте за здоров’ям. Необхідно звертатися до спеціалістів принаймні двічі на рік для виявлення і лікування будь-яких проблем на ранніх стадіях. При кожному відвідуванні лікар має проконтролювати рівень АТ, стан кінцівок та стоп, показники маси тіла.

Щороку важливо перевіряти рівень холестеролу, обстежувати зуби та ясна, зір, здавати аналіз сечі для запобігання захворювань нирок, проводити вакцинацію від грипу.

Що не можна їсти при цукровому діабеті

Іноді можна дозволити собі трохи солодкого, але виключно у вигляді ласощів та ні в якому разі не для втамування голоду і швидкого перекусу. А для деяких людей з діабетом солодкі напої або таблетки глюкози навіть необхідні, коли рівень глюкози в крові дуже низький. Головне, кілька разів на день перевіряти рівень цукру в крові.

Переходити на солодощі з позначкою "для людей з діабетом" не варто: в них містяться фруктоза і сорбіт, насичені та трансжири. Вони так само як і звичайний цукор, впливають на рівень цукру в крові та часто виявляються навіть більш калорійними, ніж звичайні солодощі. Краще купіть шоколад з підвищеним вмістом какао (його все одно багато не з'їси) або шоколад з фруктовою, а не горіховою начинкою (горіхова більш калорійна) – їжте його потроху і повільно, насолоджуючись смаком.

Скласти план здорового харчування при діабеті, з врахуванням усіх особливостей вашого організму, допоможе дієтолог. Але із загальних рекомендацій: бажано харчуватися три рази на день в один й той самий час, відмовитися від жирних і висококалорійних страв. Потрібно перейти на "здорові" вуглеводи, які містяться у фруктах, бобових (квасолі, горосі та сочевиці) і знежирених молочних продуктах.

При діабеті важливо вживати багато клітковини, яка міститься в горіхах, овочах, цільнозерновому борошні та пшеничних висівках. Альтернативою м'ясу може стати риба: бажано їсти її двічі на тиждень, але не смажити, а готувати на пару або запікати. А ось замінити цукор медом не вийде – він для людини з діабетом навіть шкідливіше, ніж цукор. Така ж історія з нектаром агави та кленовим сиропом, які в магазинах пропонують як здорову альтернативу цукру.

Якщо вам поставили діагноз цукровий діабет, це не означає, що всі задоволення в житті закінчились. Однак, необхідно точно знати, що можна і чого не можна при цьому захворюванні.

Лікар ендокринолог                                                                                         Зайченко Л.А.


« повернутися

Вхід для адміністратора