КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Крипторхізм у дітей

Дата: 11.10.2019 14:15
Кількість переглядів: 637

Крипторхізм у дітей  це дефект розвитку у новонароджених хлопчиків при якому проявляється неопущення яєчок в калитку.

Про дану патологію можна говорити в тому випадку, коли яєчка не опустились в калитку.

Причиною крипторхізму можуть бути  хромосомні дефекти,  недоношеність, аномалія розвитку  пахового каналу, негативний вплив зовнішніх факторів на вагітну жінку, по  причині яких відбуваються патологічні  зміни у плоду.

До негативних факторів відносять прийом лікарських препаратів під час вагітності, вірусні інфекції, алкоголізм, куріння, гормональні порушення, наркоманія, дія токсичних речовин, спадковий фактор. Основним симптомом крипторхізму є відсутність одного або двох яєчок в калитці так званий  симптом «пустої калитки». У хлопчтків яєчко може пальпуватися під шкірою стегна, в паховій ділянці або знаходитись в  черевній порожнині. Це дуже  шкідливо  для яєчка,  що може призвести до загибелі яєчка, і некрозу у випадку його перекрута, а у 8% - 15% до злоякісного переродження – малінгізації, особливо в тому випадку, коли яєчка розміщені в черевній порожнині. Тому всі новонароджені хлопчики повинні оглядатись педіатром та сімейним лікарем.  Дитячим хірургом -  в 3,6,9,12 місяців в поліклініці КНП «Бершадська ОЛІЛ», де проводиться ультразвукове дослідження калитки і черевної порожнини. Якщо яєчка не опустились в калитку до 1 року, діти направляються на консультацію і оперативне лікування до дитячого уролога ВОДКЛ.

Як дитячий хірург, хочу звернути  увагу батьків, сімейних лікарів, педіатрів на  раннє  своєчасне виявлення крипторхізму у дітей і оперативне лікування після 1 року життя дитини.

 

 

 

 

 

Дитячий хірург

діагностично-консультативного

поліклінічного відділення КНП «Бершадська ОЛІЛ»

Сосонський В.О.


« повернутися

Вхід для адміністратора