КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

1 березня – Всесвітній день імунітету

Дата: 01.03.2021 08:00
Кількість переглядів: 236

Цей день став відзначатися спочатку медичною громадськістю за ініціативою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) з 2002 року з метою привернення суспільної уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, залучення суспільства до створення умов для збереження і зміцнення імунітету. Велика робота в цьому напрямку ведеться з імунізації – створенню штучного імунітету.

Саме слово «Імунітет» походить від латинського слова «immunitas» і означає – звільнення.

Імунітет – здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму.

Загальну тенденцію до підвищення імунопатологій пов’язують з впливом чинників навколишнього середовища, зокрема з погіршенням екологічної ситуації.

В силу дії ряду факторів (стрес, метаболічні порушення, гіподинамія і т. д.) загальна імунологічна опірність людей поступово знижується, що проявляється зростанням імунозалежних захворювань.

Специфіка профілактики полягає в тому, що, попереджаючи або своєчасно коректуючи порушення імунітету, можна запобігти виникненню захворювань багатьох органів і систем.

Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму. Імунітет захищає від агресивної дії інфекцій та інших генетично чужорідних організму агентів, а також від впливу власних змінених структур. Вірними помічниками імунітету є здоровий спосіб життя, збалансоване харчування і позитивні емоції.

Система імунітету починає створюватися ще в утробі матері. І навіть після народження дитина деякий час знаходиться під захистом імунітету, отриманого від матері через плаценту, а пізніше при харчуванні материнським молоком від тих інфекційних хвороб, які перенесла мати це є вроджений імунітет.

Набутий імунітет природній, який формується при будь якому контакті з мікроорганізмом і у відповідь на який в організмі утворюються специфічні антитіла. Вони захищають людину при повторному потраплянні збудника в організм.

Штучний імунітет  створюється завдяки системі вакцинації, яка допомагає організму,  не переносячи важку хворобу, виробити специфічні антитіла. Розроблений чіткий календар профілактичних  щеплень до таких хвороб як кір, дифтерія, гепатит, кашлюк, поліомієліт, туберкульоз та інші. Щеплені люти теж іноді хворіють, але переносять хворобу значно в легшій формі та без ускладнень. В разі важкого перебігу деяких інфекційних хвороб (дифтерія, правець, ботулізм, стафілококова хвороба) людині вводять готові антитіла, отримані від людей, що перенесли вказані хвороби, або від вакцинованих тварин.

Всесвітній день імунітету – це ще одна можливість підкреслити важливість і значущість здорового способу життя, збереження головного ресурсу людства – здоров’я. Адже здоровий імунітет дозволяє людині уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя.

Важливими для формування і зміцнення імунітету є  здоровий спосіб життя, достатній сон, свіже повітря, рух, загартовування, а також збалансоване раціональне харчування. Корисним буде вживання сирих овочів, фруктів та ягід, молочних продуктів, м’яса, риби, бобових, горіхів, продуктів бджільництва, зелені. А ще важливі позитивні емоції, оптимізм, гарний настрій, задоволення життям.

Зміцнювати захист свого організму за допомогою імуномодуляторів, навіть рослинного походження, можна робити тільки після консультації лікаря.

 

 

 

                                                                                                                              Лікар-педіатр 

                                                                                                                              Оніщенко К.М.  


« повернутися

Вхід для адміністратора