КНП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування"
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Дата: 24.10.2021 15:22
Кількість переглядів: 120

 

24 жовтня - Всесвітній день боротьби з поліомієлітом.
Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу та воду.
Як зазначає Центр громадського здоров’я МОЗ України, захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина. Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС та виникненням паралічів.
Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними.


Жодних симптомів - без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих.
Грипоподібні симптоми - лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання.
Рухові розлади - сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.
Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.
Дуже рідко симптомом ураження поліовірусом центральної нервової системи також буває менінгіт.
Вакцинація - єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Фахівці закликають батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Дитячий невролог                                                                                  Богаченко С.Ю.


« повернутися

Вхід для адміністратора